Porsche Parking Only

Szeretjük az autókat, de nem vagyunk űrlények!

2020. április 14. - The Porsche man

Kedves Világ, nem vagyunk földönkívüliek!

Kisgyerekkorom óta rajongok az autókért. Órákig tudok róluk beszélni megállás nélkül, ha a helyzet úgy kívánja – meg néha akkor is, ha nem. Utóbbi esetben a befogadó közönség nem biztos, hogy hálás, különösképp ha olyan embercsoportokról van szó, akik nem értenek a négykerekűekhez, vagy csak nem érdekli túlságosan őket a téma, esetleg nem merültek bele még mélyebben. Nevezzük őket laikusoknak. Első körben hozzájuk szeretnék szólni, hogy kicsit rávilágítsak az autózás olyan oldalaira, melyek továbbmutatnak az általános felfogáson: elvisz A-ból B-be és kész. Sok nézőpont van, mely ezen messzemenően túlmutat, és szinte biztos vagyok benne, hogy majdnem mindenkinél van olyan, ami valamilyen szinten kapcsolódik az érdeklődési köréhez.

porsche_meme.jpg

A bejegyzés második felében a kedves sorstársakhoz szólok majd, akikkel egyfelől szeretném tudatni ezen a csatornán is: nincsenek egyedül! Másfelől adnék pár ötletet, hogy próbálják meg elviselhetőbbé tenni a témát a családi/ismerősi körnek. Az autózás keresztjének cipelése nehéz feladat, de nem csak nekünk, hanem néha a közvetlen környezetünknek is!

Ma már számtalan módon utazhatunk, ezer forintokból juthatunk el a kontinens másik felére. Az autók már nem a szabadságot jelképezik, a mobilitásban való szerepük is egyre csökken, így érthető, ha nem ez a legfontosabb dolog, amire az ember vágyik. De kérem, mindenki higgye el, mindettől függetlenül: a belvárosban luxusautók után koslató tizenéves srácok nem őrültek, a különös hang hallatán az iroda ablakához rohanó felnőtt nem elmeháborodott, a tűzpiros kabrióban feszítő alak pedig jobb esetben nem egy magamutogató piperkőc. Egy a közös bennük, bennünk: lelkesek vagyunk, nem pedig ufók. De mi az, ami miatt bárkit érdekelhet egy guruló fémdoboz?

  • Mert tényleg elvisz A-ból B-be, de nem mindegy, hogy csinálja. Senki se mondja, hogy neki mindegy, milyen körülmények között utazik, legyen szó biztonságról, komfortról, esetleg sebességről. Egy megfelelő autóülés többet ér bármilyen pihe-puha kanapénál a nappaliban, amiben 10 percet olvasunk esténként, míg a kocsiban akár órákat is eltöltünk egyhuzamban, mert van, amikor muszáj. Nyilván az sem mindegy, baleset esetén mekkora eséllyel hagyjuk ott a fogunkat, ahogy az sem, hogy mekkora költségből és mennyi idő alatt jutunk el az általunk kiválasztott helyszínre.

993_belter.jpg

Tegyük túl magunkat a tulajdonlás és utazás kérdéskörén, mi az, ami még felkeltheti bárkiben az érdeklődés szikráját nemtől, kortól és anyagi helyzettől függetlenül?

  • A dizájn. A hétköznapi autók terén is van 1-2 kirívó eset, amikor egy izgalmas forma érzelmeket válthat ki az emberből. Ez a különlegesebb járgányoknál fokozottan igaz. Az autóipart ugyanúgy befolyásolja az aktuális korszellem és divat, mint minden mást. Minden korszaknak megvannak a maga különlegességei. ’60-’70-es évekbeli finom króm részletek, gyönyörű ívek... Diszkó korszak, szögletes karosszériák, bukólámpák... Modern, különleges alkotóelemek, rendhagyó beömlők, szokatlan műszaki és esztétikai megoldások... Mindent megtalálsz, ami csak érdekelhet e-téren. Ez olyan, mint a táj, az épületek, a műalkotások: végtelen formájú, van belőle hétköznapi, unalmas, de lenyűgöző, megigéző is. Egy szép karosszéria megér legalább egy futó mosolyt, ne menj el szótlanul mellette. Ebből a szempontból az autó tökéletes önkifejező eszköz is, a személyre szabási lehetőségekről nem is beszélve.

  • Hangok: A legtöbb „kívülálló” számára ez csak nyűg, és valamilyen szinten meg is értem. Ugyanakkor tegyünk különbséget az ízléstelenül tuningolt és egyébként is rozsdamarta lyuktól tátongó, minimális sebességnél üvöltő, igénytelen autók kipufogóhangja és a komoly mérnöki munka következtében keletkezett hanghatások között. V8-as fortyogás? 6 hengeres boxer üvöltés? Végtelen fajta kombináció áll rendelkezésre, ami túlmutat az idétlen, kertben kormolós túráztatáson.

  • Élmények: Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ki kell próbálni. Könnyű azt gondolni, hogy egy sport vagy épp luxusjármű badarság, de óriási élményt tud adni egy-egy kör, ha a megfelelő négykerekűben töltjük el. Ebédnél sem mindegy, hogy kommersz (de egyébként nagyon is szerethető) rántott húst, egy amerikai hamburgert vagy olasz tésztakölteményt fogyasztunk. Egy arra alkalmas autóban a gyorsulás élménye felejthetetlen lehet, de nem kell száguldani, a kanyarodás, a megfelelő körülmények között történő játékos csúszkálás még szórakoztatóbb tud lenni. Egy jól összerakott váltó is oly kellemes kapcsolási érzetet adhat, ami eszébe se jutna az embernek, de amint megtapasztalja, megdöbben, hogy ezt lehet így is? De nem kell sportosan közlekedni, napfényes időben kabrióban furikázni, vagy plüssfotelekben „hajókázni” a belvárosban ugyanúgy életre szóló tapasztalat tud lenni.
  • Technika: az autóipar számtalan világújdonságot hoz napról napra, illetve rengeteg különleges technológiát implementál a hétköznapokba. Önvezetés, éjjellátó rendszerek, hangtalan, minimális karbantartást igénylő elektromos hajtás, különleges aerodinamika és még sorolhatnám – de nem kell ismerni az aktuális trendeket, hogy érdekességekre bukkanjunk. Tudtátok, hogy már az ’50-es években is lehetett klímával kérni bizonyos típusokat? Döbbenet, míg Amerikában ez és az automataváltó is évtizedek óta szinte alapvető felszereltség, Európában az előbbi extra csak az utóbbi években lett széria tartozék a legtöbb (de nem az összes) modellben. És akkor még az autósportról és az ott megjelenő technológiai újításokról, izgalmakról, embert és gépet próbáló versenyekről nem is beszéltünk. 
    taycan_interior.jpgMindemellett azon tény mellett se menjünk el, hogy az autók a mindennapok részét képezik – ha akarjuk, ha nem. Együtt élünk velük, használjuk őket, látjuk őket. Ha már ez van, érdemes meglátni bennük a szépet, ezzel magunknak is örömet okozva.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

És Te, kedves fanatikus sorstárs, aki együttérzéssel, átélve olvastad a fenti sorokat, nagymértékben tehetsz azért, hogy a kis szubkultúránk által kedvelt hobbi széles körben is elfogadott, sőt, kedvelt legyen! Mindez persze csak tanács és ötlet, saját tapasztalataim és gondolataim alapján. Gyerekkoromban számtalanszor hallottam már a „Kisfiam, nincs kedved másról is beszélgetni?” mondatot, ellenben remekül sikerült autós életemhez szocializálni a páromat, aki immáron 3 éve kitart mellettem (és már fel tudja ismerni a legtöbb utcai Porsche típust), így a jelenlegi stratégiám úgy tűnik, valamennyire bevállt.

  • Az átélés a kulcs. Nem csak mesélni kell, hanem bemutatni. Persze az izgalmas gépsárkányokkal való száguldásból nem jut mindig mindenkinek, de egy-egy utcán parkoló különleges autó megmutatása is sokat dobhat a latba. Érdemes rámenni a rendezvényekre, de ott is válogassunk bölcsen! A haverok által összehozott Tesco parkolós tali messze nem olyan vonzó egy „külsős” számára, mint egy kiállítás / nagy nemzetközi esemény / pályanap.

  • Adagold finoman a tartalmat: furcsa, de sajnos nem mindenki értékeli ezeket a dolgokat úgy, mint mi. Én sem értem, de ezzel nekünk is együtt kell élni. A kevesebb néha tényleg több. Ha nem csömörlik meg egy-egy alkalommal a befogadó közönség, talán nyitottabb lesz hosszú távon.

A „térítés mellett” pedig azért Te is nyiss másfelé és mások felé, mert a világ izgalmas hely. Persze, a legjobb autóval felfedezni, ezt tudjuk! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://porscheonly.blog.hu/api/trackback/id/tr8115610672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása